IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eni: Италия ще премине успешно през зимата без руски газ, но при умерени температури

Компанията се позова на факта, че газохранилищата в страната са запълнени на 90%

15:25 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Главният изпълнителен директор на Eni SpA Клаудио Дескалци. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Eni SpA Клаудио Дескалци. Снимка: Bloomberg L.P.

Италия може да се справи с идващата зима дори без наличието на руски природен газ, ако се приеме, че температурите останат умерени, заяви главният изпълнителен директор на Eni SpA Клаудио Дескалци, цитиран от Bloomberg.

Оптимизмът на Дескалци се основава на газохранилищата в страната, които са запълнени на 90% и на наличието на нови потоци „синьо гориво“ от доставчици, различни от Русия.

„Алжир вече е удвоил доставките на газ за Италия“, изтъква ръководителят на Eni.

Контролираният от държавата енергиен гигант обеща да замени около 50% от своя внос на газ от Русия през тази и следващата година, като до края на 2024 г. Eni трябва да си е осигурила 80% от доставките да идват от неруски източници.

Очаква се правителството на Италия да обяви нов пакет за енергийна помощ за домакинствата и предприятията на стойност около 13,5 млрд. евро преди изборите на 25 септември. Рим вече е похарчил над 50 млрд. евро, за да предпази икономиката на Италия от нарастващите разходи за енергия.

Страната успя да събере едва 2 млрд. евро от данъците, които правителството реши да наложи върху неочакваните печалби на енергийните компании в последните месеци. От началото на годината кабинетът на Марио Драги отпусна 52 млрд. евро в помощ на домакинствата и бизнеса заради високите цени на енергоносителите.

С началото на войната в Украйна енергийната криза се задълбочи, но част от компаниите в енергийния сектор всъщност получиха позитиви от това. Рим реши да обложи тези неочаквани печалби и с тях да покрие разходите си по схемите за подкрепа, но се оказа, че голяма част от компаниите отказват да ги платят, посочвайки, че нестабилността на пазарите и волатилните цени също оказват негативно влияние и върху тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още